Welkom bij onze blogs over alles wat met gezondheid te maken heeft.

Er zijn verschillende manieren waarop een diagnose in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) kan worden gesteld. Meestal begint het proces met een intakegesprek met een psycholoog of een andere mentale gezondheidsprofessional. Tijdens dit gesprek zal de professional vragen stellen over de geschiedenis van de persoon, hun huidige symptomen en hoe deze problemen hun dagelijks leven beïnvloeden.

Op basis van het intakegesprek kan de professional beslissen om aanvullend onderzoek te doen, zoals een psychologisch onderzoek of een medisch onderzoek. Soms kan het ook nodig zijn om de persoon te verwijzen naar een specialist, zoals een psychiater of een andere medische professional.

De diagnose wordt vaak gesteld op basis van de criteria in de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Dit is een handboek dat wordt gebruikt door mentale gezondheidsprofessionals om mentale gezondheidsproblemen te diagnosticeren. De DSM-5 bevat de criteria voor honderden verschillende mentale gezondheidsproblemen, zoals stemmingsstoornissen, angststoornissen en persoonlijkheidsstoornissen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het stellen van een diagnose in de GGZ een continu proces is en dat de diagnose kan veranderen naarmate meer informatie beschikbaar komt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat mentale gezondheidsproblemen vaak meerdere oorzaken kunnen hebben en dat ze vaak samen voorkomen met andere gezondheidsproblemen.

Wij stellen ook diagnoses, maar we verliezen nooit de menselijkheid uit het oog. Bij ons ben je een mens en wordt je ook zo behandeld.

Tags

Reacties plaatsen uitgezet