Welkom bij onze blogs over alles wat met gezondheid te maken heeft.

Soms worden we juist op de leukste en belangrijkste momenten beperkt door onszelf.

Je loopt in de supermarkt en ziet de vrouw of man van je leven. En je merkt dat hij of zij je ook leuk vindt. Je wil er op af lopen om contact te maken maar iets houdt je tegen. Het is net of je bevroren bent en niet in staat om te reageren.

Of je hebt een erg leuke date, maar je bent zo zenuwachtig dat je haast wil afzeggen. Tijdens de date lukt het niet om goed uit je woorden te komen. En je bent bang dat je date op je af zal knappen. 

Ook op je werk kan je zulk soort gevoelens hebben, denk maar aan een presentatie of een beoordelingsgesprek. Of misschien wel het aanvragen van een promotie of salarisverhoging.

Je voelt dan de spanning in je lichaam, je buik is van streek en je hart maakt overuren. 

Dit zijn ook allemaal voorbeelden van je autonome zenuwstelsel wat onnodig in de vecht en vlucht modus staat. Omdat het de gevraagde omstandigheden beoordeelt als gevaarlijk.

Door onze training en het Safe and Sound protocol leer je voortaan rustiger te zijn in zulke situaties, waardoor ze wel hanteerbaar zijn voor je. En je kan reageren vanuit een kalme staat.

Het autonome zenuwstelsel controleert niet alleen onze vitale lichaamsprocessen, maar is ook direct betrokken met hoe wij het leven ervaren. Het beïnvloedt hoe wij leven, liefhebben en werken. Het bepaalt zelfs hoe we ons leven leiden. 

Met de ontwikkeling van de Polyvagaal theorie heeft Drs. Stephen Porges ontdekt hoe de vegaal zenuw werkt. Deze verdieping van de werking van ons autonome zenuwstelsel laat drie belangrijke paden zien. De sympatische vecht of vlucht staat, de dorsale bevroren en ingestorte staat en de ventrale ontspannen staat. Wanneer we verbonden zijn met onze ontspannen staat, dan bewegen we ons door het leven met een besef van veiligheid en kunnen we succesvol omgaan met de eisen en uitdagingen die het leven ons biedt. Vanuit deze staat kunnen we ook succesvol de verbinding aangaan met andere mensen. 

De ventrale ontspannen staat van ons autonome zenuwstelsel is het systeem wat zorgt voor de verbinding met anderen. Deze staat is essentieel voor onze gezondheid en algehele welbevinden. In deze staat voelen we ons robuust en in onze kracht. Het leven is aangenaam, we zien onze opties en mogelijkheden. We zijn verbonden met onszelf, met anderen en met de wereld om ons heen. We zijn in balans en klaar voor wat het leven ons brengt. 

Verbinding maken gaat dieper dan alleen het ontmoeten van mensen. Je kan bijvoorbeeld voor je werk de hele dag mensen ontmoeten. Maar je toch nog steeds alleen voelen. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van de verbindingen die je maakt. In onze cursus leer je dan ook hoe je verbindingen aangaat en herkent die kwalitatief van een hoog niveau zijn en bij je passen. Hierdoor ervaar je eerder tevredenheid en ben je tevredener met je leven. En ontwikkel je sterke intieme relaties met anderen. Ook je individuele geluksgevoel wordt mede bepaald door de mate waarin je deel uitmaakt van een netwerk van gelukkige mensen. 

Neem vrijblijvend contact met ons op om aan de slag te gaan met onze cursus en het Safe and Sound protocol, of als je meer informatie wil weten. En zet de volgende stap in je leven om bewust verbindingen aan te gaan waar jij beter en gelukkiger van wordt.

Heb je nog vragen, of wil je een eigen ervaring delen? Laat hieronder een bericht achter en we komen er op terug. 🙂

Tags

Nog geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *