Welkom bij onze blogs over alles wat met gezondheid te maken heeft.

Welkom bij mijn blog, waarin ik graag wil uitleggen en benadrukken waarom intrinsieke motivatie zo belangrijk is bij behandelingen.

Wat is intrinsieke motivatie?

Intrinsieke motivatie betekent dat je iets doet omdat je het zelf echt wilt, niet omdat iemand anders het wil of omdat je er iets voor krijgt. Het gaat om het gevoel van voldoening en plezier dat je haalt uit de activiteit zelf, zonder dat je daarvoor beloond hoeft te worden. Het komt vanuit je eigen verlangens en interesses.

Waarom is intrinsieke motivatie belangrijk?

Intrinsieke motivatie speelt een belangrijke rol in therapie. Hier zijn een paar redenen waarom het zo belangrijk is:

 1. Langdurige verandering: Als je intrinsiek gemotiveerd bent, ben je meer geneigd om blijvende veranderingen in je leven aan te brengen. Je doet het niet alleen omdat iemand anders het zegt of omdat je er iets voor krijgt, maar omdat je het echt zelf wilt. Dit zorgt ervoor dat de veranderingen die je maakt langer meegaan en dat je meer succes hebt op de lange termijn.
 2. Eigen keuzes: Intrinsieke motivatie geeft je een gevoel van controle en autonomie. Je doet dingen omdat je ze zelf wilt, niet omdat iemand anders het dicteert. Dit is belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat je je eigen beslissingen neemt en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven.
 3. Plezier en voldoening: Als je intrinsiek gemotiveerd bent, haal je plezier en voldoening uit de activiteit zelf. Je hebt geen externe beloningen nodig, zoals geld of cadeautjes, om gemotiveerd te blijven. Dit zorgt ervoor dat je meer plezier hebt tijdens het proces en dat je gemotiveerd blijft om door te gaan, zelfs als het moeilijk wordt.
 4. Zelfontdekking: Intrinsieke motivatie moedigt je aan om dieper in jezelf te kijken en te ontdekken wat je echt wilt en belangrijk vindt. Het helpt je om je eigen waarden en doelen te begrijpen en om te ontdekken wie je werkelijk bent. Dit proces van zelfontdekking is essentieel voor persoonlijke groei en verandering.
 5. Doorzettingsvermogen: Als je intrinsiek gemotiveerd bent, ben je meer bereid om door te zetten en obstakels te overwinnen. Je gelooft in de waarde van je inspanningen en bent gemotiveerd om je doelen te bereiken. Dit helpt je om moeilijke tijden te doorstaan en vol te houden, zelfs als het even tegenzit.

Tips om jouw intrinsieke motivatie te ontdekken

 1. Reflecteer op jouw passies en interesses: Denk na over wat je echt leuk vindt om te doen. Wat zijn de activiteiten waar je enthousiast van wordt en waar je tijd en energie in wilt steken? Dit kan je helpen om jouw intrinsieke motivatie te ontdekken.
 2. Identificeer jouw persoonlijke waarden: Welke waarden zijn belangrijk voor jou? Waar hecht je veel waarde aan in het leven? Jouw intrinsieke motivatie komt vaak voort uit het handelen in lijn met jouw waarden.
 3. Luister naar je intuïtie: Soms geeft jouw intuïtie je aanwijzingen over wat jou intrinsiek motiveert. Let op de activiteiten waar je instinctief naar toegetrokken wordt en waar je een goed gevoel bij hebt.
 4. Experimenteer en probeer nieuwe dingen: Soms ontdek je jouw intrinsieke motivatie door nieuwe ervaringen op te doen. Probeer verschillende activiteiten uit en observeer welke je vreugde, voldoening en energie geven.
 5. Zoek ondersteuning: Een psycholoog of therapeut kan je begeleiden bij het ontdekken van jouw intrinsieke motivatie. Samen kunnen jullie verkennen wat jou drijft en hoe je dit kunt integreren in jouw behandeling.

Conclusie

Intrinsieke motivatie is van groot belang bij behandelingen. Het zorgt voor duurzame veranderingen, geeft je controle over je eigen keuzes, brengt plezier en voldoening, stimuleert zelfontdekking en versterkt je doorzettingsvermogen. Als je intrinsiek gemotiveerd bent, kun je echt het beste uit jezelf halen en succesvol zijn in je therapie.

Intristieke motivatie is niet iets wat je altijd al bezit, spreekt het je aan dan en wil je graag beter gemotiveerd zijn? Geef het dan aan tijdens je behandeling, we gaan dan samen verkennen wat voor jou belangrijk is en hoe jij je motivatie kan ontdekken.

Geen of weinig tijd?

Elke dag vijf minuten vrijmaken voor jezelf maakt al een groot verschil. Je kan eventueel een wekker zetten of een routine app installeren op je telefoon. Lees voor meer informatie over het belang hiervan mijn blog, de sleutel tot succes.

Heb je vragen, opmerkingen of tips? Laat gerust een reactie achter, of neem contact met ons op.

Tags

Nog geen reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *