Wat is het Safe and Sound Protocol (SSP)?

Het SSP is een muzikale therapie die bestaat uit het luisteren van 5 uur gefilterde muziek verdeeld over meerdere dagen volgens een luisterplan. Het SSP werkt rechtstreeks in op het lichaam en het autonome zenuwstelsel.

Het SSP is ontwikkeld door Dr. Stephen Porges.

Hij is een psychiater en neurowetenschapper die al ruim dertig jaar wetenschappelijk onderzoek doet naar het functioneren van het autonome zenuwstelsel, vooral op het gebied van stress, trauma en veiligheid.

Op basis van zijn onderzoek bedacht hij de Polyvagaal theorie, die een passende verklaring bied voor de werking van ons zenuwstelsel. En waarom we hierdoor beïnvloed worden.

Op basis van deze theorie ontwikkelde hij vervolgens het Safe and Sound Protocol.

Wat is de Polyvagaal theorie?

Deze theorie laat zien dat mensen zich in drie autonome staten kunnen bevinden.

De dorsale staat

De eerste toestand is de dorsale toestand, die het oudste overlevingsmechanisme vertegenwoordigt.

In deze staat voel je je moe, depressief, ineengestort en niet meer verbonden met de wereld om je heen. Deze staat kan je vergelijken met een muis die zich dood houdt terwijl een poes ermee speelt.

De sympatische staat

De tweede toestand is de sympathische toestand, een overlevingsmechanisme van vechten en/of vluchten.

Vroeger gebruikten we deze staat om te ontsnappen. Tegenwoordig voel je je boos en prikkelbaar als je in deze staat bent. Je kan dan niet meer goed concentreren en je staat dan op het punt om nog bozer te worden.

De ventrale staat

De derde toestand is de ventrale staat. In deze staat voel je je fijn en kan je je goed verbinden met anderen. Je komt dan ook op andere mensen over als veilig en ontspannen. En ook je stem is kalm en prettig.

In deze staat voel je je ontspannen, veilig en klaar om van het leven te genieten.

Hoe werkt de SSP muziek?

De SSP muziek zorgt ervoor dat de ventrale staat van het zenuwstelsel aangesproken wordt. We kunnen zo uit een overlevingsstaat komen waarin we al jaren vastzitten. De muziek doet dit, door alleen frequenties uit te zenden die door ons zenuwstelsel als veilig gezien worden.

Ook werkt de muziek rechtstreeks in op ons middenoor waardoor ons gehoor verandert. We zijn daardoor meer gericht op signalen van veiligheid. Ons gehoor is verbonden met de nervus vagus, deze reguleert ons autonome zenuwstelsel.

De gefilterde muziek verbetert ons gehoor door de middenoorspieren aan weerszijden van het trommelvlies te trainen. Hiermee wordt ons gehoor getraind om zich op veilige frequenties te richten.

We zijn daardoor meer gericht op signalen van veiligheid. En minder op signalen van onveiligheid die vanuit onze evolutie van belang waren.

Het SSP reset zo ons gehoor. En ons zenuwstelsel.

Zoals Stephen Porges zegt:

‘’Het is een waardevolle ontdekking dat de manier waarop we luisteren en waar we naar luisteren, van invloed is op de manier waarop ons lichaam reageert.’’

Door je hersenen te trainen, je zenuwstelsel te kalmeren en een betere basisontspanning op te bouwen, kun je helderder denken en je meer verbonden voelen met jezelf en anderen. Je gaat dan denken en leven vanuit een veilige basis.

Hoe werkt het luisteren naar het SSP?

Nadat je de app gedownload hebt kan je de muziek gaan downloaden van het SSP. Vervolgens kan je met een over het oor koptelefoon zonder noise cancelling zelf thuis luisteren naar de muziek.

Je ontvangt van ons uitgebreide luisterinstructies en een luisterplan op maat. Hierdoor weet je precies wat je wel en niet moet doen. En je ontvangt van ons een Polyvagaal cursus met oefeningen, die je vrijblijvend kan lezen om nog meer resultaat te boeken.

Je krijgt 12 maanden toegang tot het SSP zodat je het zoveel kan luisteren als je zelf wil. Dit heeft als voordeel dat je niet alleen je zenuwstelsel reguleert maar het ook versterkt.

En dat door het herhalen het resultaat blijvend wordt. We weten vanuit onze eigen ervaring en van andere providers wereldwijd, dat het SSP 3 – 4 keer herhaald moet worden.

Ook Unyte zelf adviseert nu om die reden aan providers om het per 12 maanden aan te bieden.

Je kan in deze 12 maanden altijd contact met ons opnemen om vragen te stellen, advies te vragen of om je ervaringen te bespreken. We hebben veel ervaring met het online aanbieden van het SSP. Door deze ervaring kan je rekenen op de juiste begeleiding.

Hoeveel kost het?

Het wordt in Nederland nog niet vergoed door zorgverzekeraars, wel wordt het soms vergoed door gemeentes. Je kan altijd contact opnemen met een wijkteam of iemand anders bij de gemeente die hiervoor verantwoordelijk is.

Het SSP kost bij ons 250 euro voor 12 maanden, hiervoor krijg je toegang tot het volledige SSP. Connect, Core en Balance. Dit is inclusief de begeleiding en de Polyvagaal cursus.

Hoe is het SSP ontstaan?

Het SSP is oorspronkelijk ontwikkeld door Stephen Porges als een neurologische training om overstimulatie bij kinderen met autisme te verminderen.

Uit jarenlang onderzoek en een steeds groter wordende praktijkervaring is echter gebleken dat het ook een positief effect heeft bij andere mensen bij wie het zenuwstelsel om andere redenen overprikkeld en te alert is.

Het wordt daarnaast ook steeds meer ingezet bij trauma en er ontstaan ook steeds nieuwe toepassingen. Zo wordt het ook steeds meer ingezet als hulp bij Long Covid. Maar bijvoorbeeld ook bij studenten met examenvrees en studie problemen.

Video autonome zenuwstelsel

Dit filmpje geeft een mooie uitleg over ons autonome zenuwstelsel. En waarom dit zo belangrijk is voor onze gezondheid en hoe we ons voelen.

Het Safe and Sound Protocol

 • Reset je autonome zenuwstelsel
 • Gebruikt speciaal gefilterde muziek die de Vagale zenuw stimuleert
 • Is geschikt voor kinderen en volwassenen
 • Helpt te verbinden met onszelf, anderen en de wereld om ons heen vanuit een veilige basis
 • Is ontwikkeld door Dr. Stephen Porges, bedenker van de Polyvagaal theorie.
 • Op basis van 30 jaar onderzoek
 • Kan zowel op afstand als in onze praktijk gegeven worden.
 • Brengt het zenuwstelsel en lichaam weer in een basis van veiligheid.
 • De enige therapeutische toepassing van de Polyvagaal theorie
 • Verbetert gevoeligheden voor geluid
 • Verbetert onze sociale interacties met anderen
 • Traint de middenoorspieren
 • Zorgt ervoor dat we eerder herkennen wanneer we in een depressieve of gespannen staat terechtkomen.
 • Helpt ons terug te keren naar een staat van ontspannenheid en veiligheid
 • Helpt om beter contact te maken met andere mensen
 • Verlicht symptomen van ADHD, Autisme en Trauma
 • Kan zelfstandig of samen met een andere therapie gevolgd worden
 • Zorgt ervoor dat andere vormen van therapie beter werken
 • Helpt bij het voorkomen en herstellen van burnout
 • Helpt om beter om te gaan met stressvolle situaties
 • Wordt wereldwijd door duizenden behandelaren toegepast
 • Werkt makkelijk en toegankelijk met een Android of IOS app