Welkom bij onze blogs over alles wat met gezondheid te maken heeft.

Trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS) zijn twee verschillende dingen. Trauma is een ingrijpende ervaring die emotionele of fysieke schade kan veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld gaan om een ongeval, natuurramp, oorlog, seksueel of emotioneel misbruik, of andere vormen van geweld.

PTSS is een mentale aandoening die kan optreden na een traumatische gebeurtenis. Het is een manier waarop het lichaam en de geest reageren op een ingrijpende ervaring. Mensen met PTSS kunnen last hebben van herbelevingen van het traumatische gebeuren, zoals flashbacks of nachtmerries, en kunnen moeite hebben om zich te concentreren, snel geïrriteerd raken of een gevoel van emotionele afstand hebben. Ook kan er sprake zijn van een verminderd belangstelling voor activiteiten die vroeger plezierig waren, een verminderd gevoel van toekomstperspectief en een gevoel van emotionele instabiliteit.

Het is belangrijk om te onthouden dat PTSS een gevolg kan zijn van een trauma, maar dat niet iedereen die een trauma heeft automatisch PTSS ontwikkelt. Het is ook belangrijk om professionele hulp te zoeken als je denkt dat je PTSS hebt of als je last hebt van klachten die lange tijd aanhouden na een traumatische gebeurtenis.

 

Tags

Reacties plaatsen uitgezet